Ganzen

MONIQUE BOSCH   |   BOSCHBEELDEND

 

LA GRANDE EDITH

 

De houtskooltekening maakte ik in de Uitwijk. We stonden om beurten model. Edith is een lange, slanke vrouw. Haar postuur wordt geaccentueerd door de wijd vallende broek die zij draagt. Haar haren zijn krullend en kort, dat heb ik aangepast om meer drama aan het beeld toe te voegen.

 

Ik ben een fan Edith’s manier van werken. Krachtig en veel vegen. Ze heeft een gave om zonder dat een tekening ‘lijkt’ toch iets bijzonders over te brengen dat mij aanspreekt door middel van kleurgebruik en compositie. In deze houtskoolschets heb ik meer geveegd dan ik gewend ben om er iets van Edith’s stijl in te brengen. De houding met de handpalmen open bedacht zij. Door met kneedgum horizontale lijnen vanuit de handen te vegen en door de woeste achtergrond en haarpartij ontstaat er een mysterieus beeld.

Goede ingrediënten om er een beeld  van te maken.

Juni 2013: Als ik aan de plooiing van de broekrok werk, denk ik aan de plooien in de jurk van ‘La grande Pénélope’ van Bourdele uit 1912 die in de tuin van het Kroller Muller staat. Door mij geschetst in 2012. Sindsdien noem ik mijn beeld ‘La grande Edith’.

Handen zijn belangrijk. Om met handen uitdrukking te geven aan iets dat vanuit je innerlijk komt is een gave. Dat kan allerlei in werk tot uitdrukking komen: bouwen, huishoudelijk werk, een instrument hanteren of bespelen, tekenen, boetseren, maar ook zorg verlenen, aanraken en ontvangen. Gedachten zitten niet in de weg. Op de modelschets komt licht uit de handpalmen.

 

Mijn eigen handen laten het soms afweten. Dat maakt mij bewust dat deze gave niet vanzelfsprekend is. Het is waardevol en mag gekoesterd worden, het verdiend een standbeeld.

 

Hoogte:      cm

Gesigneerd

Prijs    € 2400